DCCB Online Test Series 1, DCCB Mock Test in English Series 1
Finish Quiz
0 of 50 questions completed
Questions:
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 11
 12
 13
 14
 15
 16
 17
 18
 19
 20
 21
 22
 23
 24
 25
 26
 27
 28
 29
 30
 31
 32
 33
 34
 35
 36
 37
 38
 39
 40
 41
 42
 43
 44
 45
 46
 47
 48
 49
 50
Information
DCCB Online Test Series 1, DCCB Mock Test in English Series 1. DCCB Staff Assistant Mock Test 2024 19. Free DCCB Online Test for competitive examination, entrance examination and campus interview. Take various tests and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.. RRB Online Test for All Subjects, DCCB Free Mock Test Series in English. DCCB Free Mock Test Series 1. DCCB English Language Online Test in English Series 1st. DCCB Quantitative Aptitude Quiz 2024, DCCB Reasoning Ability Free Online Test. Take DCCB Online Quiz. The DCCB Full online mock test paper is free for all students. DCCB Question and Answers in English and Hindi Series 1. Here we are providing DCCB Full Mock Test Paper in English. DCCB Mock Test Series 1st 2024. Now Test your self for DCCB Exam by using below quiz…
This paper has 50 questions.
Time allowed is 50 minutes.
The DCCB Online Test Series 1st, DCCB Free Online Test Exam is Very helpful for all students. Now Scroll down below n click on “Start Quiz” or “Start Test” and Test yourself.
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 50 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Average score 

Your score 

Categories
 Not categorized 0%
Pos.  Name  Entered on  Points  Result 

Table is loading  
No data available  
 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
 10
 11
 12
 13
 14
 15
 16
 17
 18
 19
 20
 21
 22
 23
 24
 25
 26
 27
 28
 29
 30
 31
 32
 33
 34
 35
 36
 37
 38
 39
 40
 41
 42
 43
 44
 45
 46
 47
 48
 49
 50
 Answered
 Review

Question 1 of 50
1. Question
Ravi purchased a refrigerator and a mobile phone for Rs. 15000 and Rs. 8000 respectively. He sold the refrigerator at a loss of 4 percent and the mobile phone at a profit of 10 percent. Overall he make a.
Correct
Let the SP of the refrigerator and the mobile phone be Rs. r and Rs. m respectively.
r = 15000(1 – 4/100) = 15000 – 600
m = 8000(1 + 10/100) = 8000 + 800
Total SP – Total CP = r + m – (15000 + 8000) = 600 + 800 = Rs. 200
As this is positive, an overall profit of Rs. 200 was made.Incorrect
Let the SP of the refrigerator and the mobile phone be Rs. r and Rs. m respectively.
r = 15000(1 – 4/100) = 15000 – 600
m = 8000(1 + 10/100) = 8000 + 800
Total SP – Total CP = r + m – (15000 + 8000) = 600 + 800 = Rs. 200
As this is positive, an overall profit of Rs. 200 was made. 
Question 2 of 50
2. Question
Walking 7/6 of his usual rate, a boy reaches his school 4 min early. Find his usual time to reach the school?
Correct
Speed Ratio = 1:7/6 = 6:7
Time Ratio = 7:6
1 ——– 7
4 ——— ? → 28 mIncorrect
Speed Ratio = 1:7/6 = 6:7
Time Ratio = 7:6
1 ——– 7
4 ——— ? → 28 m 
Question 3 of 50
3. Question
(98 / 7 / 2) / ? = 14
Correct
? = (98 / 7 / 2) / 14 = 1/2
Incorrect
? = (98 / 7 / 2) / 14 = 1/2

Question 4 of 50
4. Question
A rectangular field has area equal to 150 sq m and perimeter 50 m. Its length and breadth must be?
Correct
lb = 150
2(l + b) = 50 => l + b = 25
l – b = 5
l = 15 b = 10Incorrect
lb = 150
2(l + b) = 50 => l + b = 25
l – b = 5
l = 15 b = 10 
Question 5 of 50
5. Question
How many minimum number’s of whole square slabs are required for paving the floor 12.96 meters long and 3.84 meters side?
Correct
HCF of 384, 1296 = 48
48 * 48 * x = 384 * 1296
x = 216Incorrect
HCF of 384, 1296 = 48
48 * 48 * x = 384 * 1296
x = 216 
Question 6 of 50
6. Question
A motorcyclist goes from Bombay to Pune, a distance of 192 kms at an average of 32 kmph speed. Another man starts from Bombay by car 2 ½ hours after the first, and reaches Pune ½ hour earlier. What is the ratio of the speed of the motorcycle and the car?
Correct
T = 192/32 = 6 h
T = 6 – 3 = 3
Time Ratio = 6:3 = 2:1
Speed Ratio = 1:2Incorrect
T = 192/32 = 6 h
T = 6 – 3 = 3
Time Ratio = 6:3 = 2:1
Speed Ratio = 1:2 
Question 7 of 50
7. Question
By mixing two brands of tea and selling the mixture at the rate of Rs. 177 per kg. a shopkeeper makes a profit of 18%. If to every 2 kg of one brand costing Rs. 200 per kg, 3 kg of the other brand is added, then how much per kg does the other brand cost?
Correct
Let the cost of the brand be Rs. X per kg.
C.P. of 5 kg = (2 * 200 + 3 * x) = Rs. (400 + 3x)
S.P of 5 kg = Rs. (5 * 177) = Rs. 885
[885 – (400 + 3x)]/(400 + 3x) * 100 = 18
24250 – 150x = 3600 + 27x
177x = 20650 => x = 116 2/3
So, cost of the other brand = Rs. 116.66.Incorrect
Let the cost of the brand be Rs. X per kg.
C.P. of 5 kg = (2 * 200 + 3 * x) = Rs. (400 + 3x)
S.P of 5 kg = Rs. (5 * 177) = Rs. 885
[885 – (400 + 3x)]/(400 + 3x) * 100 = 18
24250 – 150x = 3600 + 27x
177x = 20650 => x = 116 2/3
So, cost of the other brand = Rs. 116.66. 
Question 8 of 50
8. Question
Two trains 121 meters and 165 meters in length respectively are running in opposite directions, one at the rate of 80 km and the other at the rate of 65 kmph. In what time will they be completely clear of each other from the moment they meet?
Correct
T = (121 + 165)/ (80 + 65) * 18/5
T = 7.15Incorrect
T = (121 + 165)/ (80 + 65) * 18/5
T = 7.15 
Question 9 of 50
9. Question
What is the ratio between perimeters of two squares one having 3 times the diagonal then the other?
Correct
d = 3d d = d
a√2 = 3d a√2 = d
a = 3d/√2 a = d/√2 => 3: 1Incorrect
d = 3d d = d
a√2 = 3d a√2 = d
a = 3d/√2 a = d/√2 => 3: 1 
Question 10 of 50
10. Question
A and B invests Rs.10000 each, A investing for 8 months and B investing for all the 12 months in the year. If the total profit at the end of the year is Rs.25000, find their shares?
Correct
The ratio of their profits A:B = 8:12 = 2:3
Share of A in the total profit = 2/5 * 25000 = Rs.10000 Share of A in the total profit = 3/5 * 25000 = Rs.15000Incorrect
The ratio of their profits A:B = 8:12 = 2:3
Share of A in the total profit = 2/5 * 25000 = Rs.10000 Share of A in the total profit = 3/5 * 25000 = Rs.15000 
Question 11 of 50
11. Question
The sum of a number and its reciprocal is oneeighth of 34. What is the product of the number and its square root?
Correct
Let the number be x. Then,
x + 1/x = 34/8
8x^{2} – 34x + 8 = 0
4x^{2} – 17x + 4 = 0
(4x – 1)(x – 4) = 0
x = 4
required number = 4 * √4 = 4 * 2 = 8.Incorrect
Let the number be x. Then,
x + 1/x = 34/8
8x^{2} – 34x + 8 = 0
4x^{2} – 17x + 4 = 0
(4x – 1)(x – 4) = 0
x = 4
required number = 4 * √4 = 4 * 2 = 8. 
Question 12 of 50
12. Question
Mohan’s salary was first increased by 20% and then decreased by 20%. If his present salary is Rs. 7200, then what was his original salary?
Correct
Let Mohan’s salary be Rs.100.
When increased by 20%, Mohan’s salary = Rs.120
Again when decreased by 20%, Mohan’s salary = 120 – 24 = Rs. 96.
But present salary is Rs. 7200
for, 96 —> 100 ; 7200 —> ?
Required salary is 7200/96 * 100 = Rs. 7500Incorrect
Let Mohan’s salary be Rs.100.
When increased by 20%, Mohan’s salary = Rs.120
Again when decreased by 20%, Mohan’s salary = 120 – 24 = Rs. 96.
But present salary is Rs. 7200
for, 96 —> 100 ; 7200 —> ?
Required salary is 7200/96 * 100 = Rs. 7500 
Question 13 of 50
13. Question
If the L.C.M of two numbers is 750 and their product is 18750, find the H.C.F of the numbers.
Correct
H.C.F = (Product of the numbers) / (Their L.C.M) = 18750/750 = 25.
Incorrect
H.C.F = (Product of the numbers) / (Their L.C.M) = 18750/750 = 25.

Question 14 of 50
14. Question
The product of two natural numbers is 17. Then, the sum of the reciprocals of their squares is:
Correct
Let the numbers be a and b. Then,
ab = 17, a = 1 and b = 17
So, 1/a^{2} + 1/b^{2} = (a^{2} + b^{2})/a^{2} b^{2}
= (1^{2} + 17^{2})/(1 * 17)^{2} = 290/289Incorrect
Let the numbers be a and b. Then,
ab = 17, a = 1 and b = 17
So, 1/a^{2} + 1/b^{2} = (a^{2} + b^{2})/a^{2} b^{2}
= (1^{2} + 17^{2})/(1 * 17)^{2} = 290/289 
Question 15 of 50
15. Question
A sum of Rs. 125000 amounts to Rs. 15500 in 4 years at the rate of simple interest. What is the rate of interest?
Correct
S.I. = (15500 – 12500) = Rs. 3000\
Rate = (100 * 3000) / (12500 * 4) = 6%Incorrect
S.I. = (15500 – 12500) = Rs. 3000\
Rate = (100 * 3000) / (12500 * 4) = 6% 
Question 16 of 50
16. Question
1000 men have provisions for 15 days. If 200 more men join them, for how many days will the provisions last now?
Correct
1000*15 = 1200*x
x = 12.5Incorrect
1000*15 = 1200*x
x = 12.5 
Question 17 of 50
17. Question
How many figures are required for numbering the pages of a book containing 1000 pages?
Correct
1 to 9 = 9 * 1 = 9
10 to 99 = 90 * 2 = 180
100 to 999 = 900 * 3 =2700
1000 = 4
———–
2893Incorrect
1 to 9 = 9 * 1 = 9
10 to 99 = 90 * 2 = 180
100 to 999 = 900 * 3 =2700
1000 = 4
———–
2893 
Question 18 of 50
18. Question
The sum of three consecutive multiples of 3 is 72. What is the largest number?
Correct
Let the numbers be 3x, 3x + 3 and 3x + 6.
Then,
3x + (3x + 3) + (3x + 6) = 72
9x = 63
x = 7
Largest number = 3x + 6 = 27.Incorrect
Let the numbers be 3x, 3x + 3 and 3x + 6.
Then,
3x + (3x + 3) + (3x + 6) = 72
9x = 63
x = 7
Largest number = 3x + 6 = 27. 
Question 19 of 50
19. Question
Solve for m if 3(√3)^{m+4} = (√3)^{2m+7}
Correct
3(√3)^{m+4 }= 3(3 ^{½})^{m+4 }= 3^{1+(m+4)/2}
(√3)^{2}^{m+7 }= (3 ^{½})^{2}^{m+7 }= 3^{(2m+7)/2}
As 3(√3)^{m+4 }= (√3)^{2}^{m+7} =>^{ } 3^{1+(m+4)/2 }= 3^{(2m+7)/2}
Equating the powers of 3 on both sides, m = 1.Incorrect
3(√3)^{m+4 }= 3(3 ^{½})^{m+4 }= 3^{1+(m+4)/2}
(√3)^{2}^{m+7 }= (3 ^{½})^{2}^{m+7 }= 3^{(2m+7)/2}
As 3(√3)^{m+4 }= (√3)^{2}^{m+7} =>^{ } 3^{1+(m+4)/2 }= 3^{(2m+7)/2}
Equating the powers of 3 on both sides, m = 1. 
Question 20 of 50
20. Question
The difference between simple and compound interest on Rs. 1200 for one year at 10% per annum reckoned halfyearly is?
Correct
S.I. = (1200 * 10 * 1)/100 = Rs. 120
C.I. = [1200 * (1 + 5/100)^{2} – 1200] = Rs. 123 Difference = (123 – 120) = Rs. 3.Incorrect
S.I. = (1200 * 10 * 1)/100 = Rs. 120
C.I. = [1200 * (1 + 5/100)^{2} – 1200] = Rs. 123 Difference = (123 – 120) = Rs. 3. 
Question 21 of 50
21. Question
A sum amount to Rs.1344 in two years at simple interest. What will be the compound interest on the same sum at the same rate of interest for the same period?
Correct
Incorrect

Question 22 of 50
22. Question
Four bells begin to toll together respectively at the intervals of 8, 10, 12 and 16 seconds. After how many seconds will they toll together again?
Correct
LCM = 240
Incorrect
LCM = 240

Question 23 of 50
23. Question
Sum of two numbers is 80. Greater number exceeds by 5 from four times of the smaller. Find the numbers?
Correct
x + y = 80
x – 4y = 5
x = 65 y = 15Incorrect
x + y = 80
x – 4y = 5
x = 65 y = 15 
Question 24 of 50
24. Question
Sum of two numbers is 15. Two times of the first exceeds by 5 from the three times of the other. Then the numbers will be?
Correct
x + y = 15
2x – 3y = 5
x = 10 y = 5Incorrect
x + y = 15
2x – 3y = 5
x = 10 y = 5 
Question 25 of 50
25. Question
The average of the marks of 12 students in a class is 36. If the marks of each student are doubled, find the new average?
Correct
Sum of the marks for the 12 students = 12 * 36 = 432. The marks of each student are doubled, the sum also will be doubled.
The new sum = 432 * 2 = 864. So, the new average = 864/12 = 72.Incorrect
Sum of the marks for the 12 students = 12 * 36 = 432. The marks of each student are doubled, the sum also will be doubled.
The new sum = 432 * 2 = 864. So, the new average = 864/12 = 72. 
Question 26 of 50
26. Question
H.C.F of 4 * 27 * 3125, 8 * 9 * 25 * 7 and 16 * 81 * 5 * 11 * 49 is:
Correct
4 * 27 * 3125 = 2^{2} * 3^{3} * 5^{5};
8 * 9 * 25 * 7 = 2^{3} * 3^{2} * 5^{2} * 7;
16 * 81 * 5 * 11 * 49 = 2^{4} * 3^{4} * 5 * 7^{2} * 11
H.C.F = 2^{2} * 3^{2} * 5 = 180.Incorrect
4 * 27 * 3125 = 2^{2} * 3^{3} * 5^{5};
8 * 9 * 25 * 7 = 2^{3} * 3^{2} * 5^{2} * 7;
16 * 81 * 5 * 11 * 49 = 2^{4} * 3^{4} * 5 * 7^{2} * 11
H.C.F = 2^{2} * 3^{2} * 5 = 180. 
Question 27 of 50
27. Question
The time taken by a man to row his boat upstream is twice the time taken by him to row the same distance downstream. If the speed of the boat in still water is 42 kmph, find the speed of the stream?
Correct
The ratio of the times taken is 2:1.
The ratio of the speed of the boat in still water to the speed of the stream = (2+1)/(21) = 3/1 = 3:1
Speed of the stream = 42/3 = 14 kmph.Incorrect
The ratio of the times taken is 2:1.
The ratio of the speed of the boat in still water to the speed of the stream = (2+1)/(21) = 3/1 = 3:1
Speed of the stream = 42/3 = 14 kmph. 
Question 28 of 50
28. Question
The edges of cuboid are 4 cm; 5 cm and 6 cm. Find its surface area?
Correct
2(4*5 + 5*6 + 4*6) = 148
Incorrect
2(4*5 + 5*6 + 4*6) = 148

Question 29 of 50
29. Question
Find the amount on Rs.8000 in 9 months at 20% per annum, if the interest being compounded quarterly?
Correct
A = 8000(21/20)^{3} = 9261
Incorrect
A = 8000(21/20)^{3} = 9261

Question 30 of 50
30. Question
If A lends Rs.3500 to B at 10% per annum and B lends the same sum to C at 11.5% per annum then the gain of B in a period of 3 years is?
Correct
(3500*1.5*3)/100 => 157.50
Incorrect
(3500*1.5*3)/100 => 157.50

Question 31 of 50
31. Question
Find the one which does not belong to that group ?
Correct
36 = 6^{2}, 49 = 7^{2}, 64 = 8^{2}, 81 = 9^{2} and 100 = 10^{2}.
36, 64, 81 and 100 are squares of composite numbers, but not 49.Incorrect
36 = 6^{2}, 49 = 7^{2}, 64 = 8^{2}, 81 = 9^{2} and 100 = 10^{2}.
36, 64, 81 and 100 are squares of composite numbers, but not 49. 
Question 32 of 50
32. Question
A and B can do a piece of work in 3 days, B and C in 4 days, C and A in 6 days. How long will C take to do it?
Correct
2c = ¼ + 1/6 – 1/3 = 1/12
c = 1/24 => 24 daysIncorrect
2c = ¼ + 1/6 – 1/3 = 1/12
c = 1/24 => 24 days 
Question 33 of 50
33. Question
31.2 * 14.5 * 9.6 = ?
Correct
Incorrect

Question 34 of 50
34. Question
Difference between two numbers is 5, six times of the smaller lacks by 6 from the four times of the greater. Find the numbers?
Correct
x – y = 5
4x – 6y = 6
x = 12 y = 7Incorrect
x – y = 5
4x – 6y = 6
x = 12 y = 7 
Question 35 of 50
35. Question
A fair price shopkeeper takes 10% profit on his goods. He lost 20% goods during theft. His loss percent is:
Correct
Suppose he has 100 items. Let C.P. of each item be Re. 1.
Total cost = Rs. 100. Number of items left after theft = 80.
S.P. of each item = Rs. 1.10
Total sale = 1.10 * 80 = Rs. 88
Hence, loss % = 12/100 * 100 = 12%Incorrect
Suppose he has 100 items. Let C.P. of each item be Re. 1.
Total cost = Rs. 100. Number of items left after theft = 80.
S.P. of each item = Rs. 1.10
Total sale = 1.10 * 80 = Rs. 88
Hence, loss % = 12/100 * 100 = 12% 
Question 36 of 50
36. Question
Simplify : 1 – {1 + (a^{2} – 1)^{1}}^{1}
Correct
1 – {1 + (a^{2} – 1)^{1}}^{1} = 1 – {1 + 1/a^{2} – 1}^{1} = 1 – {a^{2} / a^{2} – 1}^{1} = 1 – (a^{2} – 1)/a^{2} = 1/a^{2}.
Incorrect
1 – {1 + (a^{2} – 1)^{1}}^{1} = 1 – {1 + 1/a^{2} – 1}^{1} = 1 – {a^{2} / a^{2} – 1}^{1} = 1 – (a^{2} – 1)/a^{2} = 1/a^{2}.

Question 37 of 50
37. Question
The product of two successive numbers is 4556. Which of the following is the larger of the two numbers?
Correct
Let the two successive numbers be n, n + 1.
It is given that n(n + 1) = 4556.
=> n^{2} + n – 4556 = 0
=> n^{2} + 68n – 67n – 4556 = 0
=> n(n + 68) – 67(n + 68) = 0
=> n = 67 and (n + 1) = 68.Incorrect
Let the two successive numbers be n, n + 1.
It is given that n(n + 1) = 4556.
=> n^{2} + n – 4556 = 0
=> n^{2} + 68n – 67n – 4556 = 0
=> n(n + 68) – 67(n + 68) = 0
=> n = 67 and (n + 1) = 68. 
Question 38 of 50
38. Question
Surface area of two spheres are in the ratio 1:4 what is the ratio of their volumes?
Correct
Incorrect

Question 39 of 50
39. Question
The radius of a cylinder is 2 r units and height is 3 r units. Find the curved surface?
Correct
2 * π * 2r * 3r = 12 πr^{2}
Incorrect
2 * π * 2r * 3r = 12 πr^{2}

Question 40 of 50
40. Question
There is a 30% increase in the price of an article in the first year, a 20% decrease in the second year and a 10% increase in the next year. If the final price of the article is Rs. 2288, then what was the price of the article initially?
Correct
Let the price of the article, four years age be Rs. 100 in the 1st year, price of the article = 100 + 30 = Rs. 130. In the 2nd year, price = 130 – 20% of 130 = 130 – 26 = Rs. 104.
In the 3rd year, price = 104 + 10% of 104 = 104 + 10.4 = Rs. 114.40.
But present price of the article is Rs. 2288
for 114.4 —> 100 ; 2288 —> ?
Required price = (2288 * 100)/114.4 = 20 * 100 = Rs. 2000.Incorrect
Let the price of the article, four years age be Rs. 100 in the 1st year, price of the article = 100 + 30 = Rs. 130. In the 2nd year, price = 130 – 20% of 130 = 130 – 26 = Rs. 104.
In the 3rd year, price = 104 + 10% of 104 = 104 + 10.4 = Rs. 114.40.
But present price of the article is Rs. 2288
for 114.4 —> 100 ; 2288 —> ?
Required price = (2288 * 100)/114.4 = 20 * 100 = Rs. 2000. 
Question 41 of 50
41. Question
Find the one which does not belong to that group ?
Correct
The sum of the digits in 508, 328, 706 and 148 is 13, but not in 608.
Incorrect
The sum of the digits in 508, 328, 706 and 148 is 13, but not in 608.

Question 42 of 50
42. Question
The average salary per head of the entire staff of an office including the officers and clerks is Rs.90. The average salary of officers is Rs.600 and that of the clerks is Rs.84. If the number of officers is 2, find the number of officers in the office?
Correct
Incorrect

Question 43 of 50
43. Question
If A:B = 1/2: 1/3 B:C = 1/2:1/3 then A:B:C?
Correct
A:B = 1/2:1/3 = 3:2
B:C = 1/2:1/3 = 3:2
——————–
A:B:C = 9:6:4Incorrect
A:B = 1/2:1/3 = 3:2
B:C = 1/2:1/3 = 3:2
——————–
A:B:C = 9:6:4 
Question 44 of 50
44. Question
If Rs.7500 are borrowed at C.I at the rate of 4% per annum, then after 2 years the amount to be paid is?
Correct
A = 7500(26/25)^{2} = 8112
Incorrect
A = 7500(26/25)^{2} = 8112

Question 45 of 50
45. Question
A 1200 m long train crosses a tree in 120 sec, how much time will I take to pass a platform 700 m long?
Correct
L = S*T
S= 1200/120
S= 10 m/Sec.
Total length (D)= 1900 m
T = D/S
T = 1900/10
T = 190 SecIncorrect
L = S*T
S= 1200/120
S= 10 m/Sec.
Total length (D)= 1900 m
T = D/S
T = 1900/10
T = 190 Sec 
Question 46 of 50
46. Question
By selling 150 mangoes, a fruitseller gains the selling price of 30 mangoes. Find the gain percent?
Correct
SP = CP + g
150 SP = 150 CP + 30 SP
120 SP = 150 CP
120 — 30 CP
100 — ? => 25%Incorrect
SP = CP + g
150 SP = 150 CP + 30 SP
120 SP = 150 CP
120 — 30 CP
100 — ? => 25% 
Question 47 of 50
47. Question
A building contractor employs 20 male, 15 female and 5 child workers. To a male worker he pays Rs.25 per day, to a female worker Rs.20 per day and a child worker Rs.8 per day. The average wage per day paid by the contractor is?
Correct
20 15 5
25 20 8
500 + 300 + 40 = 840/40 = 21Incorrect
20 15 5
25 20 8
500 + 300 + 40 = 840/40 = 21 
Question 48 of 50
48. Question
A, B and C started a business with capitals of Rs. 8000, Rs. 10000 and Rs. 12000 respectively. At the end of the year, the profit share of B is Rs. 1500. The difference between the profit shares of A and C is?
Correct
Ratio of investments of A, B and C is 8000 : 10000 : 12000 = 4 : 5 : 6
And also given that, profit share of B is Rs. 1500
=> 5 parts out of 15 parts is Rs. 1500
Now, required difference is 6 – 4 = 2 parts
Required difference = 2/5 (1500) = Rs. 600Incorrect
Ratio of investments of A, B and C is 8000 : 10000 : 12000 = 4 : 5 : 6
And also given that, profit share of B is Rs. 1500
=> 5 parts out of 15 parts is Rs. 1500
Now, required difference is 6 – 4 = 2 parts
Required difference = 2/5 (1500) = Rs. 600 
Question 49 of 50
49. Question
A train leaves Mumabai at 9 am at a speed of 40 kmph. After one hour, another train leaves Mumbai in the same direction as that of the first train at a speed of 50 kmph. When and at what distance from Mumbai do the two trains meet?
Correct
When the second train leaves Mumbai the first train covers 40 * 1 = 40 km
So, the distance between first train and second train is 40 km at 10.00am
Time taken by the trains to meet
= Distance / relative speed = 40 / (50 40) = 4 hours
So, the two trains meet at 2 p.m. The two trains meet 4 * 50 = 200 km away from Mumbai.
Learn more problems on : Time and DistanceIncorrect
When the second train leaves Mumbai the first train covers 40 * 1 = 40 km
So, the distance between first train and second train is 40 km at 10.00am
Time taken by the trains to meet
= Distance / relative speed = 40 / (50 40) = 4 hours
So, the two trains meet at 2 p.m. The two trains meet 4 * 50 = 200 km away from Mumbai.
Learn more problems on : Time and Distance 
Question 50 of 50
50. Question
The difference between the two digit number and the number obtained by interchanging its digits is 54. The difference between the digits is?
Correct
(10x + y) – (10y + x) = 54
x – y = 6Incorrect
(10x + y) – (10y + x) = 54
x – y = 6